Byg din egen karriere

Vil du gerne starte som elev, men er du i tvivl om, hvad der skal til? Se grafikken herunder og få et bedre indblik i kravene:

Du er færdig med folkeskolens 9. eller 10. klasse

Tag en EUX (typisk 4 år i alt):

Med en EUX kombinerer du både en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen. Du bliver altså faglært og student samtidig. På en EUX skal du både have fag og undervisning, der hører branchen til, samtidig med du har de mere traditionelle gymnasiale fag. Dette giver dig en unik mulighed for både at efteruddanne dig eller starte din karriere med det samme. Det teoretiske grundforløb er på to år, hvorefter du fortsætter dit hovedforløb med to års praktik i et byggecenter.

Tag en EUD (typisk 3 år i alt):

En EUD er en erhvervsuddannelse, hvor du gennemgår to teoretiske grundforløb på hver 20 uger med sprogfag, erhvervsfag, IT og meget andet. Herefter starter din praktiske elevuddannelse i det byggecenter, du har aftalt at starte hos. Uddannelsen afsluttes med en fagprøve, hvorefter du er klar til at starte din videre karriere.

Du har færdiggjort folkeskolen, men har holdt pause i over et år

Her er det stadig muligt at komme ind på en EUD, og hvis du har haft relevant erhvervsarbejde i mellemtiden, kan du nøjes med anden del af grundforløbet på 20 uger.

Du har bestået en gymnasial uddannelse

Hvis du har gået på et teknisk gymnasium (HTX), et handelsgymnasium (HHX) eller et alment gymnasium (STX), og har bestået din eksamen, er det også muligt at blive elev i et byggecenter. Forløbet her vil også omfatte teoretisk undervisning på en skole - ligesom ved en EUD eller EUX.

Min uddannelse står her ikke. Hvad gør jeg?

Hvis du kommer fra en anden baggrund, er din bedste mulighed at kontakte din egen uddannelsesinstitution eller læreplads for at høre, hvad dine muligheder er.